2022 Dünya Kupası’na kadar 170 milyar dolarlık alt ve üst yapı yatırımı öngören Katar’ın ticaretinden 15-20 milyar dolarlık taahhüt işi almak isteyen 154 Türk şirketi, Expo Turkey By Katar fuarında buluştu.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Bugüne kadar Katar’da havalimanı, stat, metro ve otoyolların da aralarında yer aldığı 13 milyar dolarlık taahhüt işine imza atan Türk şirketleri, ülkede hedef yükseltti. 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için 170 milyar dolarlık yatırım yapacak Katar’ın ticaretinden daha fazla pay almak isteyen Türk şirketleri, Doha’da düzenlenen Expo Turkey By Katar Fuarı’na adeta çıkarma yaptı.

154 FİRMA KATILDI 

Türkiye, fuara gayrimenkul, mobilya,  yapı malzemeleri, bilişim, taahhüt ve sanayi şirketlerinden toplam 154 firmayla katılım sağladı. Fuarın organizatörü Medyacity Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Türk şirketlerinin bugüne kadar Katar’da tamamladığı 12.5-13 milyar dolarlık taahhüt işleri olduğunu 7.5 milyar dolarlık taahhüt işinin de devam ettiğini söyledi. Katar’ın 2022 yılında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için 170 milyar dolarlık alt ve üst yapı yatırımı yapacağını hatırlatan Kurt, “Türk şirketleri bu rakamdan aldıkları payı artırmayı planlıyor.

TİCARİ ÇIKARMA YAPTIK

2022’ye kadar Türk şirketlerinin Katar’da alacağı taahhüt işinin 15-20 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Expo Turkey By Katar, bu hedefe ulaşmak için önemli rol oynayacak. İnşaat, müteahhitlik ve mobilya başta olmak üzere Türk şirketleriyle ticari anlamda Katar’a bir nevi çıkarma yaptı ” dedi.

En büyük yatırım BMC

Katar’ın  sanayi alanında en büyük yatırımı Katar Silahlı Kuvvetleri’nin BMC şirketi ile savunma alanında gerçekleştirdiği ortaklığın oluşturduğunu vurgulayan Hakan Kurt, “Yine Digitürk Grubu Katarlı Bein medyanın elinde. Finans sektöründe Commercial Bank A Bank’ı, Katar Devlet Bankası QNB Finansbank’ı satın aldı. Bireysel anlamda da başka önemli yatırımlar söz konusu. Sürdürülebilirlik açısından bunların daha da çeşitlendirilmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde sanayiye ağırlık verilmesinin doğru olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

SAVUNMADA İŞBİRLİĞİ SÜRÜYOR

Deniz kuvvetleri ve yazılım anlamında Türkiye’den çeşitli satın almalar gerçekleştirildiğini söyleyen Kurt, “İki ülkenin savunma alanındaki işbirlikleri sürüyor” dedi.

Fırsat var: Alt yapı projeleri yapacağız

Fuara Qatari Diar ortaklığıyla inşası devam eden Seapearl Ataköy projesi ile katılan Kuzu Grup Yönetim Kurulu üyesi Özen Kuzu, “Şu an için Katar’da yatırımımız bulunmamakta ancak fuarla birlikte fırsatları takip etme fırsatı yakaladık. Fuar süresince hem bu projemizin tanıtım çalışmalarını yapma hem de yeni ortaklık fırsatlarını araştırma şansı bulduk” diye konuştu. Kuzu Grup’un aynı zamanda taahhüt inşaatı yaptığını hatırlatan Kuzu, Katar’da önümüzdeki sene yol ve alt yapı projeleri yapacağını söyledi.

1 milyon $’lık 10 daire satışı yaptı

Seapearl projesinin yüzde 45’inin satıldığını belirten Kuzu, bu rakamın yüzde 15’ini Katarlı yatırımcılara yaptıkları söyledi. Kuzu, Türkiye’de en az 1 milyon dolarlık gayrimenkul satın alan yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesi kararından sonra Körfez vatandaşlarına 1 milyon doların üstünde 10 daire sattıklarını belirtti.

Katar’a bonus geldi

 

Türkiye’den 1 milyon dolarlık gayrimenkul alanlara oturma izni verildiğini hatırlatan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun da, “Daha yeni yürürlüğe giren KDV muafiyeti getirildi. Katar’a da bonus gelmiş oldu. İlk defa burada uygulamış olacağız. Yüzde 18’lik bir KDV avantajı var hem bireysel yatırımcılar hem şirketler için, hem konut hem ticari gayrimenkuller için”  ifadelerini kullandı. Bu teşviklerle gayrimenkul sektöründe yeni bir dönem başladığını söyleyen Torun şöyle devam etti: “Kendilerini Türkiye’ye yatırıma davet ediyorum. Gördüm ki başkan Türkçe de biliyor, Türkiye’yi de seviyor, sık sık geliyormuş. İnşallah gayrimenkul alır Türkiye’den ve bu ilişkiyi geliştirmiş oluruz.”

Türk ürünleri bizim için kalite demek 

 

Fuarın açılışında konuşan Katar Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Muhammed Bin Ahmed Bin Towar Al Kuwari, Türk ürünlerinin Katarlılar için çok büyük kalite sembolü olduğunu bu nedenle daha fazla Türk ürününü Katar’daki marketlerin raflarında yer alması için destek vereceklerini söyledi.

GÜÇLÜ İLİŞKİ

Kuwari, “Katar pazarının Türkiye’ye ihtiyacı var. Siyasi istikrarın ardından Katar yatırımları Türkiye’de artacak. Fuar, iki ülke liderinin istediği güçlü ilişkilerin gelişmesini sağlayacak. Türkiye’nin büyük firmalarının Katar’da yatırım yapmalarının yolunu açıyoruz. Gelecek dönemde, Katar’da Türk yatırımcıları hem artacak ” dedi.

Türkiye, Katarlılar için turizm cenneti

Türkiye’nin Doha Büyükelçisi Fikret Özer, fuarın açılışında yaptığı konuşmada Katarlı vatandaşların Türkiye’de önemli gayrimenkul yatırımlarının bulunduğunu belirterek, “Türkiye Katarlılar için önemli turizm destinasyonu olmayı sürdürmektedir” dedi.  Özer, Türk inşaat firmalarının Katar’da 2002’den bu yana üstlendiği 126 projenin toplam değerinin 17 milyar doları aştığını sözlerine ekledi.

Körfez yatırımcısını ev sahibi yapacağız

Artaş İnşaat, Türk ve Katarlı yatırımcılar arasında bir köprü olarak düzenlenen Expo Turkey By Qatar Fuarı’na 10 projesiyle katıldı. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Hükümetemizin yabancı yatırımcılara sağladığı teşviklerle, yatırımcılar Türkiye’de gayrimenkul almak için gayret sarf edecekler. Körfez vatandaşlarını, Türkiye’de ağırlamak ve ev sahibi yapmak hepimizin bir görevi. Öte yandan Katar’da proje geliştirme noktasında teklif gelirse memnuniyetle değerlendiririz” dedi.

Kaynak : Akşam