Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik taslağında inşaatlarla ilgili yeni bir zorunluluk yer alıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik taslağında inşaatlarla ilgili yeni bir zorunluluk yer alıyor.

Şehirlerde yaşanan otopark sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan inşaatları ilgilendiren yeni yönetmeliğin taslağında bir madde dikkat çekti. Bu maddeye göre bundan böyle yapılacak inşaatlarda her daire için en az 1 otopark zorunlu hale getirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, büyük şehirlerde otopark sorununa çare bulmak için harekete geçti. Şehirlerdeki otopark kapasitesinin artırılması amacıyla önlemler alınmaya başlandı. Bakanlık yapacağı yeni düzenlemelerde şu anda uygulamada olan her 3 daire için 1 araçlık otopark yerine her daire için en az 1 otopark zorunluluğunu getiriyor. Bodrum katlara otopark yapılmasını desteklemek için inşaat yapanları teşvik edecek. Binaların bodrum katına yapılacak otoparklar bundan böyle inşaat hakkından sayılmayacak ve emsal haricinde tutulacak.

Ayrıca yeni düzenlemeye göre binaların bodrum katına market benzeri dükkanlar açılacaksa bu işletmenin araç yükünü kaldıracak şekilde otopark yapılması da zorunlu hale getiriliyor. Buna uymayan inşaat sahipleri ruhsat alamayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkartılacak olan 2 farklı yönetmelikle şehirlerdeki otopark sorununun çözülmesi planlanıyor. Planlı alanlar yönetmelik taslağı ve otopark yönetmelik taslağın ile şu an geçerli olan mevzuatta her 3 daire için 1 otopark zorunluluğu her 1 daire için en az 1 araçlık otopark zorunluluğu şeklinde değiştirilecek.

Demirden yapılan ve çok katlı otoparkların yaygınlaştırılması için yasal alt yapı hazırlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir heyet, Japonya’da yaygın olarak kullanılan bu otopark şeklini yerinde incelemek için Japonya’ya gitti. Bu düzenleme şehirlerdeki parklar ve meydanlar gibi alanların altına da otopark yapılmasını da kasıyor.

Yapılacak yeni düzenleme ile şu anda belediyelerin otopark yapma yükü de ortadan kaldırılmış olacak. Şu an belediyelere devlet tarafından binalardaki eksik otopark sayısı kadar ücret verilerek otopark yapması sağlanıyor.

Kaynak: ekonomi7