Depremlerden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Japonya, bu doğa olayını anlayabilmek ve erken uyarı sistemi geliştirebilmek için yeni bir projeye start verdi.

Japon bilim insanları depremlerin neden oluştuğuna anlamak için Chikyu isimli sondaj gemisi ile yer çekirdeğinin mantosuna sondaj yapacak.

Hawaii’de yapılması beklenen deneme sondaj çalışmalarına Eylül ayında start verilecek. Bu çalışmanın başarılı olması durumunda Chikyu, 2030 yılında yer çekirdeğinin mantosuna sondaj yapacak.

Japon bilim insanları bu çalışma ile depremlerin neden meydana geldiğini daha yakından gözlemleyip, erken uyarıya imkan veren bir sistemin geliştirilip geliştirilemeyeceğini de araştıracak.

Büyük bir kısmının deprem kuşağında yer aldığı Japonya’da 2011 yılında meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Fukuşima’da büyük hasar meydana gelmişti.

Deprem ve tsunaminin ardından zarar gören Fukuşima nükleer santralinden çevreye yayılan radyasyon nedeniyle bölgenin neredeyse tamamı yaşanamaz hale gelmişti.

Depremin 8 bin kişinin hayatına mal olduğu düşünülüyor.

 

 

 

Kaynak: Ntv