Şirvan’da Ciner Holding’e bağlı Park Elektrik’in işlettiği madende faciada ölen 16 işçiyle ilgili iddianamede sanıklara ‘taksir’den dava açıldı.

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Şirvan’da Ciner Holding’e bağlı Park Elektrik’in işlettiği maden ocağında ölen 16 işçiyle ilgili iddianame, Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, maden bölgesinde aşırı yağış sonrası çalışmaların durdurulması ve güvenlik önlemleri alınması gerekirken, bunların yapılmadığı, madenin alt kotlarında üretime devam edildiği belirtildi. Buna rağmen 11 sanık hakkında taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmaktan dava açıldı. İlk duruşma 18 Mayıs’ta görülecek. Ayrıca Park Elektrik şirketinin 5 madenci ailesine 300 bin lira para vererek şikayetlerinde vazgeçmelerini istediği öğrenildi. Bilirkişi raporunda MİGEM’in sorumluluğuna dikkat çekilmesine rağmen hiçbir kamu kurumu ya da yöneticisinin sanık olarak iddianamede yer almadığı görüldü.

Siirt, Şirvan’daki Ciner Holding’e ait maden ocağında 18 Kasım 2016 tarihinde 16 işçinin öldüğü maden kazasının iddianamesi Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi. 11 kişi hakkında birden fazla kişinin taksirle ölümüne neden olmak suçlamasıyla dava açıldı. Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Seyit Ahmet Erikli tarafından 1 Ocak 2017 tarihinde tamamlanan iddianamede, 2 Aralık 2016 tarihindeki ön bilirkişi raporuna atıfta bulunularak, kaymanın olduğu bölgedeki malzemenin suya karşı göstermiş olduğu reaksiyon ve güvenlik katsayıları belirlenmiş olmasına rağmen, risk taşıyan bölge ile ilgili yağış sonrası çalışmanın durdurulması ve güvenlik önlemlerinin alınması gerekirken, bu hususun göz ardı edilerek daha alt kotlarda patlatma yapılmaya devam edildiği tespiti yer aldı. İddianamede, “Her ne kadar teknik görüş ifadelerinde meydana gelen olayın çalışma alanı dışında gerçekleştiği ifade edilse de maden ruhsat sahasının bir bütün olarak değerlendirilmesinin gerektiği ve güvenlik önlemlerin de buna göre alınması hususunun göz ardı edildiği” ifade edildi.

‘SUÇTAN KURTULMAYA ÇALIŞTILAR’

İddianamede sanıkların, alınan bilirkişi asıl ve ek raporlarına göre de şüphelilerin görev ve ünvanlarının gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirme noktasındaki dikkat ve özen eksikliği nedeniyle kusurlu bulundukları kaydedildi. İddianamede, iş sağlığı ve güvenliği açısından risk değerlendirmesi ve analizlerde, acil durum eylem planlarında, Park Elektrik Üretim Madencilik San. ve Tic. A. Ş. ve Antlar Yapı Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti firmalarında sağlık ve güvenlik dökümanlarında ve düzeltici- önleyici faaliyet formlarında toprak kayması riskleri ilgili herhangi bir tespit ve önlemin mevcut olmadığına dikkat çekildi. Ayrıca Antlar Yapı Madencilik San. Tic. Ltd. Şti. firmasında iş sağlığı ve güvenliği yönergesinin mevcut olmadığı belirtildi. Şüphelilerin meydana gelen olaya ilişkin “önlenemez ve öngörülemez bir doğal afet olduğunu” savunması da savcı tarafından “suçtan kurtulmaya yönelik somutlaştırılamayan soyut beyanlardan ibaret” şeklinde değerlendirildi.

Şirvan Park Elektrik Maden İşletmesinde İş Güvenliği uzmanı Servet Keklik, alınan ifadesinde olayın tamamen aşırı yağıştan kaynaklanan önceden öngörülebilmesi mümkün olmayan bir olay olduğunu beyan etti. Şirvan Park Elektrik Maden İşletmesinde daimi nezaretçisi Serkan Gürühan, meydana gelen olayın sebebinin önceki gün yağan yoğun yağışın sebep olduğu doğal bir heyelan olduğunu söyledi.

TAKSİRDEN AÇILDI

İddianame, Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilirken, davanın ilk duruşması 18 Mayıs 2017 tarihinde görülecek. Park Elektrik Üretim Madencilik San. Ve Tic. A.Ş firmasının işletme müdürü Mehmet Oğuz, açık ocak işletmesi baş mühendisi Selman Kazak, Park Elektrik Maden İşletmesinde İş Güvenliği uzmanı Servet Keklik, Şirvan Park Elektrik Maden İşletmesinde daimi nezaretçileri Mehmet Kezer, Serkan Gürühan, Bayram Kayar, ve Antlar Yapı Madencilik Sanayi Tic. Ltd. şirketinde şantiye şefi Kadir Yıldırım, Antlar Yapı Madencilik Sanayi Tic. Ltd. şirketinde kısmi süreli B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzman Gülistan Gök, Antlar Yapı Madencilik Sanayi Tic. Ltd. Şirketinin resmi sahibi şüpheli Vedat Ant, Antlar Yapı Madencilik Sanayi Tic. Ltd. Şirketinin fiili sahibi ve fiili sorumlusu Nureddin Ant, Adnan Ant hakkında taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmaktan yargılanacak. Taksirle ölüme neden olma suçunun alt sınırı 2, üst sınırı ise 6 yıl. Ölümlü iş kazalarında mağdurların avukatları, daha üst sınırdan ceza verilen bilinçli taksir yada olası kasttan ceza verilmesini istiyor. Bilinçli taksirle ölüne neden olmanın cezası 22.5 yıl, olası kastın cezası ise müebbet hapse kadar gidiyor.

‘ŞİRKET AİLELERE 300 BİN LİRA VERİP, ‘DAVADAN VAZGEÇMELEİRNİ İSTEDİ’ İDDİASI

PARK Elektrik şirketinin maden faciasında hayatını kaybeden 16 işçiden 5’nin ailesine para vererek davadan vazgeçmesini istediği, ailelere şikayetten vazgeçme bedeli olarak 100 bin lira, tazminat bedeli olarak ise 200 bin lira verdiği iddia ediliyor. 11 ailenin ise şirketin para teklifini reddettiği belirtiliyor.

BİLİRKİŞİ MİGEM’İ İŞARET ETMİŞTİ

OLAYA ilişkin madende 6 kişilik bilirkişi heyeti incelemelerde bulundu. Heyet 2 Aralık 2016 tarihindeki raporunda, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) madenci cinayetlerindeki sorumluluğuna işaret etmişti. Bilirkişiler, tarafından MİGEM’in 2016 yılında tetkik ve değerlendirme raporu düzenlememesi önemli bir eksiklik olarak görmüştü. Maden Mühendisleri Odası uzmanlarına göre normalde MİGEM’in madenlerdeki kademe, şev açıları vb. unsurlarının güvenli olup olmadığının denetlenmesi sonucu hazırlanan tetkik ve değerlendirme raporu hazırlaması gerektiğini belirtmişti. Raporda olayla ilgili açık ocak işletme müdürü, baş mühendis, daimi nezaretçi asli kusurlu, işveren/işveren vekili tali kusurlu, alt yüklenici firmanın şantiye şefi asli kusurlu, işveren/işveren vekili tali kusurlu, asıl firmanın işvereni/işveren vekili, iş güvenliği uzmanı asli kusurlu olarak değerlendirilmiş, iş sağlığı ve güvenliği yönünden ise alt yüklenici firmanın işvereni/işveren vekili asli kusurlu, alt yüklenici firmanın kısmi zamanlı sözleşmeli iş güvenliği uzmanı tali kusurlu olduğu belirtilmişti.

Kaynak: evrensel.net